Mikä olikaan Sibeliuksen varhaisin sävellys?




Tein Ylen Sibelius-visan työmatkalla. Ei olisi pitänyt. Ärsyttää...

Vesipisarat ei ole Sibeliuksen ensimmäinen sävellys, eikä se todellakaan ole kymmenvuotiaan Sibeliuksen hengentuote, mitä ajoitus vuosiin 1875–76 tarkoittaisi. Monet epäilemättä ”ovat sitä mieltä” – kuten Yle asian muotoilee –, mutta se ei tee tästä vastauksesta oikeaa. En tiiä, pitäiskö tää tutkimushomma vaan lopettaa, kun jengi kuitenkin vaan kierrättää näitä vanhoja myyttejä...

Jo Kari Kilpeläinen kirjoitti väitöskirjassaan 1992 eli kolmekymmentä vuotta sitten (sic!), kuinka "[a]joitukset osoittavat, että useimmissa tapauksissa nuoruudenteosten syntyajat on ilmoitettu liian aikaisiksi. Joissakin tapauksissa virhe on ollut huomattava ... Kun vielä tiedämme, että hän aivan tietoisesti pyrki opusnumeroinnin muutosten avulla kaunistelemaan säveltäjänkuvaansa, ei tästä kaikesta voi tulla muuhun johtopäätökseen kuin että hän myös teostensa syntyaikojen avulla pyrki samaan."

Glenda Dawn Goss muotoili mielestäni hienosti vuonna 2009 julkaistussa kirjassaan, mistä liian varhaisissa nuoruudenteosten ajoituksissa on kyse. Hänen mukaansa väärien ajoitusten avulla nationalistiset historian keksijät pystyivät piirtämään kuvan ihmelapsesta, joka kymmenvuotiaana hallitsi jo muodon ja harmonian perusteet, vaikka todellisuudessa Janne piirteli tuohon aikaan lapsekkaita joskin kovin yksityiskohtaisia kuvia. Vattendropparin nostaminen ensimmäiseksi sävellykseksi nostaa keskiöön heti alusta lähtien suomalaisten erityisen luontosuhteen. Näin jo ensisävellys ennakoi sitä, mitä on tulossa.

Mikään ei osoita Vattendropparin sävellysvuodeksi 1875, paitsi se, että Sibelius kertoi Erik Furuhjelmille niin. Itse asiassa kaikki oikeat todisteet puhuvat huomattavasti myöhäisemmän ajoituksen puolesta (harmittavasti tärkein todiste eli käsikirjoitus on Furuhjelmin jäljiltä kadoksissa). Kysy keneltä tahansa Sibelius-tutkijalta tai katso mistä tahansa lähteestä, niin saat tiedon, että Vattendropparia tuskin on sävelletty ennen vuotta 1881 eli Sibeliuksen ollessa 16-vuotias. (Oikea tieto olisi löytynyt jopa englanninkielisestä Wikipediasta).

Soisin, että ylessä tarkastettaisiin nää jutut ennen julkaisua. En ymmärrä, ketä näitten myyttien uudelleenpyörittäminen oikeasti hyödyttää.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ovatko kuorokorokkeet soveliaita kirkossa?

Oletko sinäkin aina laulanut Savolaisen laulun väärin?

Miksi Albert Edelfelt maalasi erilaisia pianoja?