Sibeliuksen Finlandian piiloviesti



Elokuun 21. päivänä 1947 keskustellessaan vävypoikansa Jussi Jalaksen kansa Jean Sibelius loihe lausumaan:

Kultainen leikkaus, sectio aurea on välttämätön sinfonian rakenteessa. Se puuttuu useista sinfonioista. Cesar Franckilla se taas selvästi on olemassa.

Jos kerran kultainen leikkaus on Sibeliuksen mielestä sinfonian rakenteessa välttämätön, tokihan sen täytyy näkyä mestarin omissakin teoksissa. Näin ajattelin ja avasin Finlandian partituurin. Viimeiseltä sivulta paljastuu, että teoksessa on 214 tahtia. Kultainen leikkaus osuu tällöin tahtiin 132. Ja katsos ihmettä! Juuri tuossa tahdissa alkaa hymniosuus.

Tätä ajatusta piti viedä vielä pitemmälle. Hymniosuudessa on 58 tahtia, joten sen kultainen leikkaus tulee 36 tahtia hymnin alkamisen jälkeen. Jännityksellä etsin, mitä mestari on meille tuohon tahtiin piilottanut. Löydettyäni tahdin 168 en ollut uskoa silmiäni: siellä on väliäänten RINNAKKAISKVINTIT!

 
Mitä ihmettä mestari on mennyt tekemään! Jo jokainen musiikkiopistolainenkin tietää, ettei noin saa tehdä! Eikä näitä kvinttejä saa selitettyä pois edes vetoamalla, että ne ovat vain pintatason liikettä, sillä ne ovat läsnä myös rakenteen syvemmällä tasolla, kun pintatason ääntenvaihto on musiikista redusoitu pois:


En voi olla kysymättä itseltäni: Ovatko Sibeliuksen Finlandia-hymnin kultaiselle leikkaukselle asetetut rinnakkaiskvintit sivistynyt keskisormennosto alistumiselle ulkoa-annettuihin sääntöihin ja ummehtuneelle sovinnaisuudelle? Vai onko se kenties halveksunnan osoitus akateemisille musiikkiopinnoille? 

Ei voi pieni ihminen kuin ihmetellä suuren mestarin aivoituksia!

Kommentit

  1. "Oman taloni itse rakensin,
    en koskaan taipunut matkimiseen
    ja --- nolasin jokaisen mestarin,
    joka itse ei nauranut itselleeen."

    Fr. NIETZSCHE: "Die fröhliche Wissenschaft" (1882)
    "Ûber meiner Haustür", suom. A. Peromies & Toivo Lyy (1963)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ovatko kuorokorokkeet soveliaita kirkossa?

Oletko sinäkin aina laulanut Savolaisen laulun väärin?

Miksi Albert Edelfelt maalasi erilaisia pianoja?